Aktuális, Újdonságok
Pár szó a fogkőről
Nagyon ritka az amikor valakinek nem képződik fogkő, eddigi pályafutásom során idehaza illetve külföldön összesen talán 2-3 embert láttam akinek nem volt fogköve, de ami még döbbenetesebb, hogy fogkőeltávolításuk sem volt soha.

Ez tipikusan a "kivétel erősíti a szabályt" esete. Inkább sajnos az a gyakoribb amikor valaki már a 24. órában vagy azután döbben rá magától (jobb esetben) vagy hívják fel a figyelmét, hogy nincs egy szuvas foga sem, de mégis szép lassan veszíti el a fogait. Egyik a másik után lazul meg.

Természetesen ez inkább idősebb korban jellemző, de az elsődlegesen fogkő okozta fogágybetegség már akár a húszas években megjelenhet. Sok tényező szerepel a kialakulásában: étrend, az egyén szájhigiénéje, a nyál összetétele, a szájüregi baktériumok alkotta mikroflóra stb. Ha pl. semmit sem eszünk, csupán a nyálban lévő fehérjékből rövid időn belül kialakul egy ún. biofilm ami az egész fogkőképződésnek az alapja. Természetesen legelőször ott ahol a leghamarabb éri ez a hatás a fogak felszínét: a nyálmirígyek kivezetőnyílásainak közelében. Lent ez a frontfogak mögött, a nyelvfék két oldalán, fent a 6-osaink közelében van. Az alsó fogak különösen hátrányos helyzetben vannak: gyakori a torlódás, nehezebben tisztítható régió, a keskeny illetve gracilis fogak csontos tartószerkezete is ennek megfelelően kisebb volumenű ami a későbbi foglazulás miatt jelentős faktor, a legjelentősebb nyálmirígyeink kivezető nyílásai vannak ott. Bár a nyálnak van egyfajta "lemosó" funkciója is, de a biofilm képződés miatt az alsó frontfogaink hátsó felszíne a fenti körülmények miatt jellemző helye a fogkőképződésnek.

Sok tényező együttesen indítja el a dominóeffektust: biofilm, baktériumok, az ételből származó "egyéb" anyagok, kalcium (szintén a nyálból közvetlenül). Először csak egy láthatatlan biofilm, utána már látható plakk ami a kezdeti stádiumban otthon is eltávolítható (3-4 napig), utána lassan ez megkeményedik, megkövesedik, az érdes felszín pedig további higiénés rizikótényező. További lepedék, még több baktérium... Ez egy idő után a fogíny felett elszíneződik, ami bár nem szép, de kevésbé veszélyes a nem látható, fogíny alatt felhalmozódóhoz képest. Persze a száj összhigiénés viszonyait tekintve a fogíny feletti sem fogadható el, hiszen egy ideális baktérium depó ami az egész száj tisztántarthatóságára nézve hátrányos, extrém helyzetben nem elhanyagolható módon hozzájárul a kellemetlen szájszaghoz!

A fogíny alatti fogkő a folyamatosan fenntartott gyulladás miatt lassú, de biztos fogágypusztuláshoz vezet, ami eleinte "csak" fogínyproblémák (fogínygyulladás) képében jelenik meg, majd az íny húzódik lefelé a fognyakról, természetesen az alatta lévő csonttal együtt, a fogak gyökerei körül a csontpusztulás ún. tasakokat hoz létre ami egyre kiterjedve a fog meglazulását okozza. Egyes szakembereknek van erre egy érdekes hasonlata: egy előrehaladott, kiterjedt fogágybetegségben a tasakok, mint nyílt sebek, a maguk batériummennyiségével összességében megfelelnek egy közel tenyérnyi bőrfelület másodfokú égési sérülésének! Elgondolkodtató!
Ez évtizedek alatt fejlődik ki általában, de pont ez hordozza magában veszélyét. A "hejj ráérünk arra még" egy ideig működik, de az idő sok embernél már akkor ad le vészjelzéseket amikor nekünk szakembereknek azt kell mondani, hogy "tetszettek volna beugrani évente legalább egyszer egy kontrollra, fogkőeltávolításra"! Nem volt rá idő, vagy pénz? Az utóbbi nem tényező egy ilyen egyszerű beavatkozás esetében, az idő szintén. Főleg ha úgy tekintünk rá, hogy ennek hiányában a sors idővel benyújtja a számlát! Akkor a fogvesztés miatt összességében többet kell ülni a "szeretett" fogorvosi székben nem kevés pénzért a fogpótlásokra várva. Persze ha itt az egész az üzletről szólna akkor a mi érdekünk pont az ellenkezője lehetne: " Hajrá fogkő!", de sok történetet végignézve és az orvosi "NE ÁRTS!" alapelvet szem előtt tartva mindenkinek a megelőzés az alapvető érdeke és ebben az esetben ez igazán nem egy bonyolult mutatvány!
Belügyi és rendvédelmi dolgozók kedvezményes ellátása
Fogékszerek
Fogkefefa (Miswak, Mustárfa)
Gyermekfogászati ellátás
Gondolatok az implantációról
Pár szó a fogkőről
Főoldal
Kapcsolat
Fogászati kezelések
Fogorvosi vizsgálatok, diagnosztikaFogászati prevenció (megelőzés)Parodontologia (fogágykezelés)Konzerváló fogászat (fogmegtartó kezelések)FogpótlásokSzájsebészeti beavatkozások - Implantáció (fogbeültetés) , fogeltávolítás (foghúzás) - Újpesten, ÓbudánFogékszerekOtthoni professzionális fogfehérítésBelügyi és rendvédelmi dolgozók kedvezményes ellátása